NOTIS TUTUP KEDAI!!!

December 29, 2009 at 4:34 pm | Posted in Uncategorized | Leave a comment

 

Please visit >> http://www.rashdantopa.com/blog/

Playing tenis @ UKM, Bangi

December 5, 2009 at 1:46 pm | Posted in family | Leave a comment
Tags:

burstt!!!

Pagi sabtu yang cerah. Alangkah bagusnya kalau dapat berpeluh-peluhan main tenis. Itu lah masalahnya game tenis ni, susah betul nak cari geng untuk main sama. Last2 aku bawak ita n zahryn ke court tenis UKM. Student UKM tgh cuti masa ni. Dapatlah main kat dinding pukul2 bola..asalkan keluar peluh..

Tennis court..

Dad..

a hero

Petang tu gi shopping baju zahryn kat Kompleks PKNS. Badan zahryn dah makin montel sekarang, baju2 lama dia dah tak muat..

anakku

Regards,
Mohd Rashdan Topa
Photojournalist
Tel : +6013 747 3095
E-mel : tnadhsar@hotmail.com
Personal photoblog : http://rashdantopa@wordpress.com

ozone

Mines Shopping Mall

November 30, 2009 at 1:34 pm | Posted in holiday | Leave a comment
Tags:

Mines Shopping Complex

30 Nov. 2009 – Hari ni aku n ita ambik cuti. Almaklum la cuti banyak lagi..sejak dok kat HQ ni la banyak sket peluang nak jalan2..kalau masa kerja di Johor dulu memang susah sket sbb beban kerja tak mengizinkan. Zahryn kami tinggalkan dengan Cik Asmah. Tak tau nak pergi mana, last2 gi Mines Shopping Mall..menarik gak tempat ni..bole bersiar2 naik sampan menyusur sungai(ke parit?)..

Mines Shopping Complex

Regards,
Mohd Rashdan Topa
Photojournalist
Tel : +6013 747 3095
E-mel : tnadhsar@hotmail.com
Personal photoblog : http://rashdantopa@wordpress.com

ozone

Aidiladha

November 29, 2009 at 1:01 pm | Posted in family, holiday | Leave a comment
Tags:

Masjid Muar

Raya aidil adha tahun ni jatuh hari jumaat 27 Nov 2009, giliran beraya kat umah ita pulak. 26 Nov 2009 -Hari khamis tengahari bertolak ke Batu Pahat. Sempat singgah di waterfront Muar, pekena mi bandung muar dulu. Sampai di Batu Pahat dah dekat malam..Pagi esoknya sembahyang raya di Masjid Batu Pahat kat bandar. Petang tu dalam kul 5 bergerak ke rumah orangtua aku kat Kota Tinggi. Takde aktiviti menarik sangat raya haji kat sini. Sempat jugak jenguk member aku, zahari..lama dah tak jumpa dia. Kawan aku ni dah bukak butik pakaian kat Kulai, org rumah dia jaga kedai..aku bila lagi agaknya nak bukak bisnes part time ni. Plan memang dah ada..tapi tunggu lah..

Waterfront, Muar

29 Nov 2009 – Tengahari ahad gerak ke Muar, tengok rumah persinggahan kat kampung. Orang tua aku, lia n andak ikut sama..Singgah kat Bukit Gambar beli tikar getah untuk bilik lia n bilik belakang. Sampai kat Serom dah malam. Rumah dalam keadaan baik dan terurus. Malam tu memang meriah, ramai sedara mara adik ayah datang melawat..Uda n famili pun ada sama datang dengan Bik Mah dari Melaka..

Mysteriuos

kinjeeeng

30 Nov 2009 – Hari isnin bertolak balik ke Bangi. Abah, emak n Lia stay satu hari lagi. Andak pun gerak sama balik Serdang. Kami sempat singgah ke Ayer Keroh Melaka. Ingat nak masuk taman mini malaysia tapi tiket mahal sangat, tak berbaloi..So kami tukar plan melawat Taman Rama-Rama dan Reptilia. Taman ni private punya n owner dia Cina..harga tiket kalau tak silap RM12 utk dewasa. Nak bawa masuk kamera kena charge RM3..

Taman Mini Malaysia, Malacca

Taman Rama-Rama, Malacca

Taman Rama-Rama, Malacca

Taman Rama-Rama, Malacca

Taman Rama-Rama, Malacca

Taman Rama-Rama, Malacca

Taman Rama-Rama, Malacca

Regards,
Mohd Rashdan Topa
Photojournalist
Tel : +6013 747 3095
E-mel : tnadhsar@hotmail.com
Personal photoblog : http://rashdantopa@wordpress.com

ozone

Dilema

November 23, 2009 at 3:23 am | Posted in event, family, jalan-jalan | Leave a comment
Tags:

Sejak duduk di Bangi ni, dilema yang selalu dihadapi adalah untuk mengisi aktiviti luar di setiap hujung minggu. Tapi untuk pagi ahad 22 Nov. yang cerah ni, memang ada aktiviti yang agak menarik juga. Kali ini untuk breakfast, lokasi baru adalah di kawasan pasar di hadapan Seksyen 1 Bangi. Macam-macam menu breakfast ada di sini termasuklah favorite mknn aku iaitu laksa johor. Boleh tahan juga la sedapnya laksa johor kat sini tapi sedap lagi laksa johor di restoran saga di JB(depan sekoleh convent).

Bazaar BB Bangi

Habis saja breakfast, kitaorang marayap2 di Bazaar pagi depan Kompleks PKNS BB Bangi. Tak beli apa pun. Window shopping je. Zahryn layan tido sambil ita mendukungnya.

loneliness

Petang tu ada program lain pula. Kami dijemput ke majlis perkahwinan anak perempuan makcik Asmah (pengasuh Zahryn). Tak ingat pula sapa namanya. Rumah makcik Asmah ni tak jauh dari rumah kami, so lepas zuhur, kami pergi ke majlis tu berjalan kaki sahaja..

The food

pengantin..

Whoaa

The Nanny..

Selamat melayari bahtera perkahwinan dan semoga berbahagia untuk pasangan mempelai yang kelihatannya masih muda belia ni..

Note : all pics taken with Lumix LX3..

Regards,
Mohd Rashdan Topa
Photojournalist
Tel : +6013 747 3095
E-mel : tnadhsar@hotmail.com
Personal photoblog : http://rashdantopa@wordpress.com

ozone

:: Ronda-ronda KL ::

November 21, 2009 at 8:57 am | Posted in family, jalan-jalan | Leave a comment
Tags: , , ,

Setelah lebih kurang 8 bulan tinggal di KL ni, baru ini lah 1st time secara ‘officially’nya melawat tempat-tempat menarik dis ekitar KL. Jika mengikut plan asal, utk 1st location kitaorg nak ke FRIM, Kepong sebab suasana di FRIM yang sejuk dan menghijau serta tempat-tempat yang menarik di sana tapi terpaksa dibatalkan sebab cuaca mendung..what to do..

Muzium Negara

Sebagai alternatifnya, kitaorg singgah ke Muzium Negara. Lama dah tak melawat muzium ni. Last aku pergi masa pameran hantu dulu.. 10 tahun yang lepas kot. Kebetulan masa ni ada pameran kraf dan persembahan bertemakan kebudayaan orang asli di muzium negara. So dapatlah juga snap gambar-gambar yang agak menarik. Pengunjung pun tak berapa ramai. Nasib baik.Tapi letih jugak la nak dapat parking kereta.

Muzium Negara

Muzium Negara

Muzium Negara

Muzium Negara

Muzium Negara

Muzium Negara

Muzium Negara

Muzium Negara

Dataran Merdeka

Dataran Merdeka

Lepas habis berposing di Muzium Negara, kitaorang gerak ke Dataran Merdeka, antara dataran bersejarah di Malaysia. Cuaca masa ni agak panas pulak, so tak dapat lama2 kat sini. Seterusnya adalah acara kemuncak ronda-ronda KL.. iaitu shopping di SOGO!! Kebetulan (atau memang sentiasa ada) pulak ada sale..best!

sogo

Regards,
Mohd Rashdan Topa
Photojournalist
Tel : +6013 747 3095
E-mel : tnadhsar@hotmail.com
Personal photoblog : http://rashdantopa@wordpress.com

ozone

:: cuti ::

November 20, 2009 at 5:39 pm | Posted in family | Leave a comment
Tags: ,

look here..

Hari ni aku ambik cuti utk jaga zahryn. Semalam ita dah cuti..Nasib baik zahryn ok je hari ni tak banyak meragam. Bagus!! Macam tu la anak ayah..

Regards,
Mohd Rashdan Topa
Photojournalist
Tel : +6013 747 3095
E-mel : tnadhsar@hotmail.com
Personal photoblog : http://rashdantopa@wordpress.com

ozone

:: 55-200mm f4-5.6 vs 70-200mm f2.8 ::

November 19, 2009 at 5:11 pm | Posted in Uncategorized | Leave a comment
Tags: ,

burung

I took pic of this bird perching at tree just in front of my house using my 55-200mm f4-5.6 cheap lens. Yes, the pic kinda bit blur. Really need this lens..
>
>
>
>
>

70-200 2.8 VRll. Must be tack sharp!!

Regards,
Mohd Rashdan Topa
Photojournalist
Tel : +6013 747 3095
E-mel : tnadhsar@hotmail.com
Personal photoblog : http://rashdantopa@wordpress.com

ozone

:: Makan2 hujung minggu ::

November 18, 2009 at 6:37 pm | Posted in event, family | Leave a comment
Tags:



Regards,
Mohd Rashdan Topa
Photojournalist
Tel : +6013 747 3095
E-mel : tnadhsar@hotmail.com
Personal photoblog : http://rashdantopa@wordpress.com

ozone

:: fake miniature model, tilt&shift lens effect::

November 18, 2009 at 4:09 pm | Posted in Uncategorized | Leave a comment
Tags:

How to make it ? (PS3)
> open file(pic)
> duplicate layer(ctrl J)> add layer mask
> click on mask
> gradient(choose reflected gradient)
> bring cursor to pic, drag upward in pic to blur
> click on thumbnail
> filter>blur>lens blur(chooes source:layer mask, adjust radius)
> click on background
> filter>sharpen>unsharp mask
> image>adjustment>contrast,saturation

That’s it!!

Regards,
Mohd Rashdan Topa
Photojournalist
Tel : +6013 747 3095
E-mel : tnadhsar@hotmail.com
Personal photoblog : http://rashdantopa@wordpress.com

ozone

Next Page »

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.